Siirry suoraan sisältöön

Syöpäseulonnat

Syöpäseulonta tarkoittaa syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Kansalliseen seulontaohjelmaan kuuluvien syöpäseulontojen järjestäminen on kuntien tehtävä. Nykytilanteessa kunta voi toteuttaa seulonnat omana toimintana, yhdessä muiden kuntien kanssa tai ostopalveluna. Syöpäseulonnat toteutetaan Suomessa pääosin ostopalveluna

Syöpäseulonta tarkoittaa syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia.

Kansalliseen seulontaohjelmaan kuuluvien syöpäseulontojen järjestäminen on kuntien tehtävä. Nykytilanteessa kunta voi toteuttaa seulonnat omana toimintana, yhdessä muiden kuntien kanssa tai ostopalveluna. Syöpäseulonnat toteutetaan Suomessa pääosin ostopalveluna.

Rintasyöpäseulonta

Rintasyöpä on suomalaisten naisten yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu yli 5000 naista. Noin 40 prosenttia rintasyövistä todetaan seulontatutkimuksessa. Seulontamenetelmänä käytetään mammografiaa eli rintarauhasten röntgentutkimusta.

Suomessa kunnat järjestävät maksutta mammografiaa 50-69 vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Seulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa. Seulonnoilla voidaan vähentää raskaiden syöpähoitojen käyttöä ja ennen kaikkea syövän aiheuttamia kuolemia.

Jos olet 50-69 vuotias, osallistu mammografiaseulontaan, johon saat kutsun kahden vuoden välein.  Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta. Mikäli kutsussa ehdotettu tutkimusaika ei sovi, voit vaihtaa ajan kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti Terveystalon verkkosivuilla. Samoin, jos havaitset seulontavuotena rinnoissasi jonkin huolestuttavan oireen, voit aikaistaa tutkimusaikaa olemalla yhteydessä Terveystaloon.

Seulontavuosi alkaa 1.2.2022 ja päättyy 31.1.2023.

linkki: https://www.ilmansyopaa.fi/tarkkaile-kehoasi/rintasyovan-seulonta-eli-mammografia/

linkki: https://www.siunsote.fi/seulonnat-ja-joukkotarkastukset

 

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpä. Suomessa kohdunkaulan syöpä on harvinaistunut seulonnan myötä ja seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla.

Tällä hetkellä Suomessa todetaan vuosittain noin 170 kohdunkaulan syöpää. Kohdunkaulan syöpä on nykyään yleisin vielä hedelmällisessä iässä olevilla 30–44-vuotiailla naisilla ja reilu kolmannes kaikista tapauksista todetaan tässä ikäryhmässä. Alle 25-vuotiailla tauti on äärimmäisen harvinainen.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta ja sen vuoksi syöpää voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla. Esiasteet voidaan havaita kohdunkaulalta otettavan solunäytteen avulla ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään.

Kaikki 30-65 -vuotiaat saavat kutsunseulontaan viiden vuoden välein. Joissain kunnissa myös 25-vuotiaat kutsutaan.

Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on pitkittynyt ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama infektio. Alle 25-vuotiaita ei kannata seuloa, koska nuorilla 90 prosenttia HPV-infektioista paranee itsestään ja toisaalta syövän kehittyminen kestää keskimäärin 10-15 vuotta.

linkki: https://www.youtube.com/watch?v=OGGHXTjd0LQ

linkki: https://www.ilmansyopaa.fi/tarkkaile-kehoasi/kohdunkaulan-syovan-seulonta/

linkki: https://www.siunsote.fi/seulonnat-ja-joukkotarkastukset

 

Suolistosyöpäseulonta

Suolistosyöpä on yhteisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Vain eturauhassyöpä miehillä ja rintasyöpä naisilla ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa. Suolistosyöpien ennustetaan  lisääntyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia.

Suolistosyövän seulonta käynnistyi koko maassa vuonna 2022. Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita, mutta vähitellen seulontaohjelmaa laajennetaan ikäryhmittäin. Ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen. Suolistosyöpä on yleisin tässä ikäryhmässä.

Suolistosyövän seulonta pyrkii havaitsemaan suolistosyövän oireettomassa varhaisvaiheessa. Seulonnan tavoite on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. Suolistosyövän seulontatesti tehdään ns. ”kakkatikun” avulla.

Seulottaville henkilöille lähetään postitse seulontatesti ohjeiden kera. Seulontaa varten tarvitaan vain yksi ulostenäyte, joka otetaan itse kotona ja lähetetään postitse laboratorioon tutkittavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu. Seulontaan osallistuminen on siis seulottavalle maksutonta.

Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy verenvuotoon selvitetään.

Siun soten alueella suolistosyöpäseulonnat alkavat loka-marraskuussa 2022. Alkuvuoden 2023 aikana seulontakutsun saavat myös 2022 kutsumatta jääneet henkilöt.

Huom. Seulontaan ei voi itse varata aikaa, vaan seulontakutsu lähetetään postitse ikäryhmiin kuuluville henkilöille.  Jos sinulla on kuitenkin epämääräisiä oireita, älä jää odottamaan kutsua, vaan ole yhteydessä lääkäriin.

linkki: https://www.youtube.com/watch?v=lJZ5Kis5ep4

linkki: https://www.ilmansyopaa.fi/suolistoseulonnat-alkavat/

linkki: https://www.siunsote.fi/seulonnat-ja-joukkotarkastukset