Siirry suoraan sisältöön

Vertaistukiryhmät

Vertaistukitoiminnan tavoitteena on syöpään sairastuneen ja hänen läheistensä selviytymisen ja voimavarojen tukeminen silloin kun syöpä on osa arkea. Parhaimmillaan vertaistuki tukee sairastunutta ja läheistä käsittelemään sairastumista, omaa suhtautumista siihen sekä auttaa sopeutumaan tilanteeseen ja/tai tuo iloa ja virkistystä.

Ryhmät ovat pienryhmiä, keskimäärin ryhmään osallistuu kerrallaan n 4-6 henkilöä.  Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti yhdistyksen tiloissa. Ryhmiin tuloa ei tarvitse ensikertalaisenkaan jännittää – jokainen saa tulla ja olla juuri sellainen kuin on. Verkkovertaistukiryhmän pelisäännöt

Kevään 2022 aikana pyrimme ensisijaisesti mahdollistamaan kasvokkain toteutuvat ryhmätapaamiset. Mikäli koronatilanne ei salli kasvokkain tapahtuvia ryhmiä, tarjoamme vertaistukea verkon välityksellä.

Ilmoitamme ryhmiin liittyvistä muutoksista tällä sivulla.

Verkkovertaistukiryhmät toteutetaan Teams-alustalla videopuheluna. Mukaan voi liittyä tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella sähköpostiin lähetettävän linkin kautta. Jokaiseen ryhmään on ennakkoon ilmoittautuminen. Lähetämme ryhmään ilmoittautuneille osallistumislinkin ja tarkemmat ohjeet ryhmään liittymiseen.

Huomioi oheinen ohje ilmoittautuessa ja osallistuessa ryhmiin: ohjeet kasvokkaiseen ryhmä- ja kurssitoimintaan osallistumisesta

Mikäli sinulla on kysyttävää ryhmiin liittyvissä asioissa olethan meihin yhteydessä. Yhteystiedot

 

Hoitopolulla kohdataan

Kun sairastumisestasi on lyhyt aika, käyt syöpähoidoissa ja kaipaat käytännönläheistä tietoa sekä mahdollisuutta kokemusten vaihtoon toisten syöpäsairauden kokeneiden ja läheisten kanssa.

Voit osallistua yksin tai läheisesi kanssa. Tapaamisissa annetaan ensitietoa hoitopolun eri vaiheisiin sekä käsitellään sairauteen ja sen hoitoon liittyviä teemoja. Tavoitteena on tukea osallistujia sopeutumaan sairauden aiheuttamiin muutoksiin. Tapaamisiin voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä, Teams-alustalla videopuheluna.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen yhdistyksen toimistolle p. 013 227 600 tai sähköpostilla heini.grohn@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi

Kevät 2022

Maanantai 17.1. klo 13-15 Ravitsemus: Ovatko syöpäsairaus ja hoidot vaikuttaneet ruokailutottumuksiin tai tuoneet haasteita ruokailuun? Tällä kerralla saat tietoa ja vinkkejä ravitsemukseen liittyen.

 

Maanantai 31.1. klo 13-15 Suunhoito: Suun terveys syöpähoitojen aikana. Suun terveys on osa ihmisen elämänlaatua. Syöpä ja siihen liittyvät hoidot saattavat vaikuttaa suun ja hampaiden terveyteen ja sitä kautta elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Tällä kerralla saat tietoa ja vinkkejä suun hoitoon ja hyvinvointiin liittyen.

 

Maanantai 14.2. klo 13-15 Tunteet: Tunnista tunteesi – vakavan sairastumisen vaikutukset tunteisiin. Sairaanhoitaja alustaa aihetta ja antaa menetelmiä myös kotiin viemisiksi.


Maanantai 28.2. klo 13-15 Uni ja palautuminen:
Jokainen tarvitsee unta. Kuinka omaa unta ja palautumista voi parantaa? Teemaan paneudutaan alustuksen, keskustelun ja rentoutusharjoitusten avulla.

Maanantai 14.3. klo 13-15 Ihonhoito: Saat tietoa siitä, miten syövän eri hoitomuodot voivat vaikuttaa ihon kuntoon, miksi ihoa kannattaa hoitaa ja miten haittoja voi estää tai helpottaa. 

 

Maanantai 28.3. klo 13-15 Liikunta:Saat uudet syöpäjärjestöjen liikuntasuositukset sekä perustelut, miksi liikunta on hoitojenkin aikana suositeltavaa. Keskustelua omista kokemuksista ja ammattilaisen ohjeita turvalliseen liikkumiseen syöpähoitojen aikana.

 

Maanantai 11.4. klo 13-15 Kuntoutus: Kuntoutumisen polulla. Mitä se kuntoutus oikein tarkoittaa? Tarvitsenko kuntoutusta? Mitä ne kuntoutuskurssit oikein ovat ja kenelle ne on oikein tarkoitettu? 

 

Hyvän olon työpajat

Kun syöpähoidot ovat päättyneet tai päättymässä.

Sairastuminen ja syöpähoidot ovat voineet pikkuhiljaa kuluttaa omia voimavaroja. Kun syöpähoidot ovat ohi, herää kuitenkin usein myös motivaatio oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Mitä voisin tehdä oman terveyteni eteen? Mikä arjessani toimii jo hyvin? Mihin asioihin kaipaisin ohjausta, tietoa ja tukea?

Tähän elämänvaiheeseen haluamme tarjota Sinulle Hyvän olon työpajat, jotka toteutamme yhteistyössä Karelia Ammattikorkeakoulun Tarmo-oppimisympäristön kanssa 30.3.-11.5.2022 välisenä aikana. Hyvän olon työpajat tarjoavat käytännönläheisen tiedon lisäksi yksilöllistä ohjausta paneutumalla yksilöllisemmin jokaisen osallistujan tilanteeseen. Työpajojen tavoitteena on tukea ja vahvistaa Sinun toimintakykyäsi ja hyvinvointiasi.

Kokoonnumme 6-8 hengen pienryhmässä kevään aikana seitsemän (7) kertaa. Ryhmätapaamiset toteutuvat keskiviikkoisin klo 9-11 Karelia Ammattikorkeakoulun Tikkamäen kampuksella ( os. Tikkarinne 9, 80200 Joensuu). Ryhmätapaamisten aiheina on mm: ravitsemus, liikunta, mielen hyvinvointi, uni, palautuminen, rentoutumisen taito, arjen toimintakyky sekä kuntoutusasiat.

Lisäksi räätälöimme yhdessä Sinun kanssasi henkilökohtaiset yksilötapaamiset. Yksilötapaamiset sisältävät henkilökohtaisen alkumittauskerran  lisäksi kaksi muuta tapaamista sairaanhoitaja – ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ohjauksessa. Ensimmäisellä yksilötapaamisella toteutuva alkuhaastattelu toteutuu Kykyviisari-itsearviointimenetelmää käyttäen. Alkumittauskerta sisältää lisäksi verenpaine-, verensokeri-, käsien puristusvoima- ja kehonkoostumusmittaukset. Kahden muun kerran sisällön määrittelee jokainen osallistuja itse yhdessä oman opiskelijan kanssa.

Hyvän olon työpajojen toiminta on tavoitteellista toimintaa. Pienryhmä kokoontuukin syksyllä 9.11.2022 seurantatapaamiseen, jossa arvioidaan, kuinka yksilöllisiin tavoitteisiin on päästy.

Jos kiinnostuit Hyvän olon työpajatoiminnasta, soita 013 227 600 / 050 5679 264 tai laita sähköpostia osoitteeseen: marketta.komulainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi

Kaikki kiinnostuneet haastatellaan ja pienryhmä kootaan haastattelujen pohjalta.

Hyvän olon työpajojen työryhmä koostuu Karelia Ammattikorkeakoulun Tarmo-oppimisympäristön sairaanhoitaja – ja fysioterapeuttiopiskelijoista ja sen vastuuhenkilönä toimii syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Marketta Komulainen.

TARMO- on Karelia AMK:n oppimis-ja palveluympäristö, jossa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijat suorittavat käytännön harjoitteluaan. Toimintaa ohjaavat ja koordinoivat laillistetut terveydenhoitoalan ammattilaiset. TARMO:n toimintaperiaatteena on kokonaisvaltaisenhyvinvoinnin tukeminen ja terveyden edistäminen. Toiminta toteutuu moniammatillisessa tiimimallissa, jossa opiskelijat työskentelevät työparina ja pienryhmissä.

 

Syöpään sairastuneiden naisten ryhmä

Kun kaipaat vertaistukea ja mahdollisuutta jakaa sairastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten syöpäsairauden kokeneiden naisten kanssa.

Kevään 2022 aikana pyrimme ensisijaisesti mahdollistamaan kasvokkain toteutuvat ryhmätapaamiset. Ryhmään voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä, Teams-alustalla videopuheluna. Lisätietoja ja ilmoittautuminen ryhmään yhdistyksen toimistolle p. 013 227 600 tai sähköpostilla heini.grohn@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen päivään klo 15 mennessä. Ryhmää ohjaa vapaaehtoinen vertaistukiryhmän ohjaaja Maija.

Kevät 2022

Keskiviikko 2.2.2022 klo 13-15
Keskiviikko 2.3.2022 klo 13-15
Keskiviikko 30.3.2022 klo 13-15
Keskiviikko 27.4.2022 klo 13-15

Syöpään sairastuneiden miesten ryhmä

Kun kaipaat vertaistukea ja mahdollisuutta jakaa sairastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten syöpäsairauden kokeneiden miesten kanssa.

Ryhmä kokoontuu kasvotusten ja sitä ohjaa vapaaehtoinen vertaistukiryhmän ohjaaja Hannu.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen ryhmään yhdistyksen toimistolle p. 013 227 600 tai sähköpostilla heini.grohn@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen päivään klo 15 mennessä.

Kevät 2022

Tiistai 8.2.2022 klo 13-15
Tiistai 8.3.2022 klo 13-15
Tiistai 5.4.2022 klo 13-15
Tiistai 3.5.2022 klo 13-15

Avanneleikattujen vertaistukiryhmä

Kun Sinulle on tehty avanneleikkaus.  

Ryhmä on kaikille avanneleikatuille avoin ryhmä ja mukaan saa tulla silloin, kun itselle parhaiten sopii. Ryhmän tarkoituksena on antaa tietoja avanteen hoitoon liittyvissä asioissa ja antaa mahdollisuus vertaistukeen sekä keskusteluun toisten avanneleikattujen kanssa.
Lisätietoja ryhmästä antaa ryhmän ohjaaja Suvi Jolkkonen p. 050 536 4975. Ryhmään voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä, Teams-alustalla videopuheluna. Ilmoittautuminen ryhmään yhdistyksen toimistolle p. 013 227 600 tai sähköpostilla heini.grohn@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen päivään klo 15 mennessä.

Kevät 2022

Keskiviikko 23.2.2022 klo 17-19

Keskiviikko 23.3.2022 klo 17-19

Keskiviikko 27.4.2022 klo 17-19

 

Fuck Cancer -kahvit

Kun olet sairastunut syöpään nuorena tai nuorena aikuisena.

Aloitamme helmikuussa, mikäli ryhmälle on tarvetta. Ryhmää ohjaa sairaanhoitaja Minna Kaartinen.

”Ryhmässä saa kokea olevansa osa jotain karulla tavalla ainutlaatuista <3 kaikkia yhdistää kaksi samaa asiaa: nuori-ikä ja syöpä”. (nimetön)

Lisätietoja: minna.kaartinen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi tai 050 5151 288

 

Minun Tarinani

Kun syöpäsairautesi on todettu parantumattomaksi. Kaipaat vertaistukea, iloa ja virkistystä sekä mahdollisuutta jakaa sairastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Tapaamisten tarkoituksena on tuoda iloa ja virkistystä arkeen. Pienryhmä kokoontuu tiistaisin klo 13-15. Lisätietoja  antaa ryhmän ohjaaja Salla-Maaria Martikainen p. 050 362 2915.  Pienryhmään voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä, Teams-alustalla videopuheluna. Ilmoittautuminen yhdistyksen toimistolle p. 013 227 600 tai sähköpostilla heini.grohn@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen päivään klo 15 saakka.

Kevät 2022

Tiistai 15.2. klo 13-15 Käteni kertovat
Tiistai 15.3. klo 13-15 Varavoimaa
Tiistai 12.4. klo 13-15 Kuntoutus
Tiistai 10.5. klo 13-15 Itsemyötätunto

Ryhmä läheisensä menettäneille

Kun läheisesi on menehtynyt syöpäsairauteen.

Pienryhmän tarkoituksena on auttaa ja tukea menetyksen läpikäymisessä keskustelujen ja toiminnallisten menetelmien sekä vertaistuen avulla. Iltojen teemoina mm. tutustuminen toisiin ryhmäläisiin, muistelu, omat voimavarat, unelmat ja haaveet.

Suljettuun ryhmään mahtuu mukaan 6 osallistujaa. Läheisen menetyksestä tulisi olla vähintään n. 3 kuukautta.

Ilmoittautumiset 30.3. mennessä p. 013 227 600. Lisätietoja ryhmästä Salla-Maaria Martikainen p. 050 362 2915 salla-maaria.martikainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi.

Kevät 2022

Tiistai 5.4.2022  klo 17-19.15
Tiistai 19.4.2022 klo 17-19.15
Tiistai 3.5.2022  klo 17-19.15
Tiistai 17.5.2022 klo 17-19.15
Tiistai 31.5.2022 klo 17-19.15

 

Paikallisosastojen alueella toimivat vertaistukiryhmät

Kun kaipaat vertaistukea ja mahdollisuutta jakaa sairastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten syöpäsairauden kokeneiden kanssa.

Maakunnan alueella toimii vapaaehtoisten vertaistukiryhmäohjaajien ohjaamia vertaistukiryhmiä. Tällä hetkellä ryhmät toimivat Liperin, Juuan ja Tohmajärven alueella. Pohjois-Karjalassa vallitsevan koronatilanteen vuoksi maakunnan vertaistukiryhmien toiminnassa voi olla muutoksia. Ilmoitamme näistä viipymättä. Lisätietoja toimistoltamme, p 013-227 600.

Liperin paikallisosasto

Juuan paikallisosasto

Nurmeksen paikallisosasto

Lämpimästi tervetuloa mukaan ryhmien toimintaan!

 

Teemaillat

Olisiko Sinulla mielessäsi joku teema tai aihe, jota toivoisit käsiteltävän teemaillassa?

Haluamme järjestää eri aiheisia teemailtoja vastaamaan syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä tarpeisiin. Teemailloissa voit saada tietoa ja mahdollisuuden kokemusten vaihtoon turvallisessa ja luotettavassa ympäristössä muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Teemailtoja ohjaa sairaanhoitajamme sekä mahdollisesti joku vieraileva asiantuntija.

Iltojen kohderyhmänä voi olla esimerkiksi:

  • nuoret aikuiset syöpään sairastuneet
  • sairastuneiden läheiset
  • lapsiperheet, joissa toinen vanhemmista sairastaa syöpää

Kevään 2022 aikana järjestämme sekä naisille että miehille kohdennetut teemaillat, joiden sisällöstä kerromme tarkemmin tammikuun aikana.

Voit ehdottaa meille teemaillan aihetta p. 013 227 600 tai 050 529 7877, sairaanhoitaja Marjo Pylkäs