Siirry suoraan sisältöön

Vertaistukiryhmät

Vertaistukitoiminnan tavoitteena on syöpään sairastuneen ja hänen läheistensä selviytymisen ja voimavarojen tukeminen silloin kun syöpä on osa arkea. Parhaimmillaan vertaistuki tukee sairastunutta ja läheistä käsittelemään sairastumista, omaa suhtautumista siihen sekä auttaa sopeutumaan tilanteeseen ja/tai tuo iloa ja virkistystä.

Ryhmät ovat pienryhmiä, keskimäärin ryhmään osallistuu kerrallaan 4-6 henkilöä.  Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti yhdistyksen tiloissa. Ryhmiin tuloa ei tarvitse ensikertalaisenkaan jännittää – jokainen saa tulla ja olla juuri sellainen kuin on.

Mikäli sinulla on kysyttävää ryhmiin liittyvissä asioissa olethan meihin yhteydessä. Yhteystiedot

 

Hoitopolulla kohdataan

Kun sairastumisestasi on lyhyt aika, käyt syöpähoidoissa ja kaipaat käytännönläheistä tietoa sekä mahdollisuutta kokemusten vaihtoon toisten syöpäsairauden kokeneiden  kanssa.

Tapaamisissa annetaan ensitietoa hoitopolun eri vaiheisiin sekä käsitellään sairauteen ja sen hoitoon liittyviä teemoja. Tavoitteena on tukea osallistujia sopeutumaan sairauden aiheuttamiin muutoksiin. Tapaamiset järjestetään yhdistyksen toimitiloissa, mutta näihin tapaamisiin voit osallistua myös etäyhteydellä.

Kevät 2023

Maanantai 13.3. klo 13-15 Liikunta syöpähoitojen aikana: Saako syöpähoitojen aikana liikkua ja minkä verran? Tutustutaan yleisiin sekä syöpähoitojen aikaisiin liikuntasuosituksiin ja siihen, miksi liikunta on hoitojenkin aikana suositeltavaa ja turvallista. Teemaan pureudutaan alustuksen, keskustelun ja kirjallisen materiaalin avulla.

Maanantai 17.4. klo 13-15 Uni ja palautuminen: Jokainen tarvitsee unta, mutta hoidot tuppaavat vaikuttamaan myös unen ja palautumisen laatuun. Kuinka omaa unta ja palautumista voi parantaa? Teemaan paneudutaan alustuksen, keskustelun ja rentoutusharjoitusten avulla.

Maanantai 15.5. klo 13-15 Tunteet: Kuinka seilata tunteiden aallokossa, kun sairastumiseen ja hoitoihin liittyvät tunteet keikuttavat laivaasi? Tule saamaan koordinaatteja selviytymiseen ja tapaamaan kanssapurjehtijoita toimistomme tyyneen poukamaan ankkuroituneena.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 013 227 600 tai marko.luukkainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen perjantaihin klo 15 mennessä.

” Tapaamisten aiheet olivat hyviä, sain asiatietoa, mutta myös ensikosketuksen vertaistukeen. ” Nainen 51 v.

Hoitojen jälkeen – illat sairastuneille ja läheisille

Kun syöpähoidot ovat päättymässä tai hiljattain päättyneet. Illoissa saat monipuolista tietoa hyvinvointiasi hyödyttävistä, ajankohtaisista asioista. Illoissa mukana yhdistyksen kuntoutustyötä tekevät sairaanhoitajat Minna Kaartinen ja Marketta Komulainen.

Hoitojen jälkeinen ilta sairastuneille tiistaina 21.2.2023 klo 16-19. Ilmoittaudu viimeistään 20.2. klo 12 mennessä puh 013 227 600 tai marketta.komulainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi

Hoitojen jälkeinen ilta läheisille tiistaina 28.2. 2023 klo 17-19.  Ilmoittaudu viimeistään 27.2. klo 12 mennessä puh 013 227 600 tai marketta.komulainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi

Ohjelma:

  • Syöpähoitojen myöhäiset vaikutukset ( sytoaivot, väsähtäminen, fyysisen kunnon haasteet, syövän uusiutumisen pelko, psyko-sosiaalisen tuen merkitys)
  • Paluu työhön ja arkeen ( Kelan lakisääteiset etuudet, osasairaspäiväraha, työssä ja arjessa jaksaminen)
  • Kuntoutumisen tuen palvelut ( Kelan ja Syöpäjärjestöjen kurssit, vertais- ja ammatillinen tuki)
  • Rentoutusharjoitus ja palautekeskustelu

” Kun hoidot loppuu, sitä on uskomattoman paljon asioita, mistä en tiennyt oikeastaan mitään. Tämä tilaisuus antoi paljon konkreettista tietoa, josta on hyötyä omaan arkeen ja sen sujuvuuteen. Vahva suositus muillekin. ” Syöpään sairastunut mies ja hänen puolisonsa 2022

Hyvän olon työpajat

Kun syöpähoidot ovat päättymässä tai hiljattain päättyneet, oma kunto tuntuu kaipaavan kohennusta, mieli piristystä ja toisten saman kokeneiden tapaamista. Osallistujia yhdistää oma kokemus syöpäsairaudesta, mutta myös halu ja motivaatio edistää omaa hyvinvointia sairastumisen jälkeen. Työpajat tarjoavat käytännönläheistä tietoa ja yksilöllistä ohjausta, jonka tavoitteena on tukea ja vahvistaa Sinun toimintakykyäsi ja hyvinvointiasi.

Kokoonnumme kuuden (6) hengen pienryhmässä 12.4.-24.5.2023 keskiviikkoisin klo 9-11 seitsemän (7) kertaa sekä seurantatapaaminen 27.9.2023 klo 9-12. Ryhmätapaamiset toteutuvat Karelia Ammattikorkeakoulun Tikkamäen kampuksella ( os. Tikkarinne 9, 80200 Joensuu). Ryhmätapaamisten aiheina on mm: ravitsemus, liikunta, mielen hyvinvointi, uni, palautuminen, rentoutumisen taito, arjen toimintakyky sekä kuntoutusasiat.

Lisäksi räätälöimme yhdessä Sinun ja TARMO-opiskelijoiden kanssa henkilökohtaiset yksilötapaamiset ja -mittaukset. 

Ryhmätapaamisten välissä saat kullekin kerralle aiheita tukevia, pieniä kotitehtäviä, joiden toivomme motivoivan Sinua löytämään juuri Sinulle sopivia, hyvinvointiasia edistäviä ja arjessa sovellettavia toimintatapoja.

Kaikki kiinnostuneet haastatellaan ja pienryhmä kootaan haastattelujen pohjalta.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Marketta Komulainen p. 050 567 9264 / 013 227 600 tai marketta.komulainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi

”Parasta oli se, että kokoonnuimme ryhmän kanssa aamuisin! Se sopi meille kaikille paljon paremmin – aamullahan sitä on virkeimmillään. Oli aina hyvä startti päivälle. Nämä työpajat auttoivat hahmottamaan omaan hyvinvointiin liittyviä asioita, joita en ollut tullut edes ajatelleeksi. ” Nainen 59 v.

 

Syöpään sairastuneiden naisten ryhmä

Ryhmä on tarkoitettu Sinulle, joka kaipaat vertaistukea ja mahdollisuutta jakaa siarastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten syöpäsairauden kokeneiden naisten kanssa. Ryhmä on avoin ryhmä ja mukaan saa tulla silloin, kun itselle parhaiten sopii.

Ryhmä kokoontuu kasvotusten yhdistyksen tiloissa, os. Malmikatu 5 b, 2.krs. Joensuu ja sitä ohjaa vapaaehtoinen vertaistukiryhmän ohjaaja Maija. Lisätietoja ja ilmoittautuminen  013 227 600 tai marko.luukkainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen päivään klo 15 mennessä.

Kevät 2023

Keskiviikko 25.1. klo 13-15 Kevään ensimmäinen tapaaminen. Tervetuloa uudet ja entiset osallistujat!

Keskiviikko 22.2. klo 13-15

Keskiviikko 22.3. klo 13-15

Keskiviikko 19.4. klo 13-15

Keskiviikko 17.5. klo 13-15

” Meidän ryhmässä on hyvä henki, ohjaaja Maija osaa luoda miellyttävän ilmapiirin, johon on ihmisen hyvä tulla ja siinä on hyvä olla. On vähän kuin sellainen sisarpiiri ”. Nainen 62 v. 

Syöpään sairastuneiden miesten ryhmä

Ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka kaipaat vertaistukea ja mahdollisuutta jakaa sairastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten syöpäsairauden kokeneiden kanssa. Ryhmä on avoin ryhmä ja mukaan saa tulla silloin, kun itselle parhaiten sopii. Samalla miesten ryhmässä tehdään ja mennään; tärkeää on virkistäytyä ja saada hyvää mieltä mukavasta porukasta!

Ryhmä kokoontuu kasvotusten ja sitä ohjaa vapaaehtoinen vertaistukiryhmän ohjaaja Hannu. Lisätietoja ja ilmoittautuminen 013 227 600 tai marko.luukkainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen päivään klo 16 mennessä.

Kevät 2023

Tiistai 24.1. klo 13-15 Kevään ensimmäinen tapaaminen. Tervetuloa uudet ja entiset osallistujat! Kokoonnutaan yhdistyksen tiloissa os. Malmikatu 5B, 2.krs, Joensuu.

Tiistai 21.2. klo 13-15

Tiistai 21.3. klo 13-15

Tiistai 18.4. klo 13-15

Tiistai 16.5. klo 13-15

” Taitaa olla niin, että tiettyjä asioita sitä tulee jaettua vain tämän ryhmän sisällä – toinen kun ymmärtää jo puolesta sanasta”. Mies 72 v.

Avanneleikattujen vertaistukiryhmä

Kun Sinulle on tehty avanneleikkaus. Ryhmä on kaikille avanneleikatuille avoin ryhmä ja mukaan saa tulla silloin, kun itselle parhaiten sopii.

Ryhmän tarkoituksena on antaa tietoja avanteen hoitoon liittyvissä asioissa ja antaa mahdollisuus vertaistukeen sekä keskusteluun toisten avanneleikattujen kanssa.

Kevät 2023

Keskiviikko 1.3.2023 klo 16.30-18.30

Keskiviikko 5.4.2023 klo 16.30-18.30

Keskiviikko 10.5.2023 klo 16.30-18.30

Lisätietoja ryhmästä antaa ryhmän ohjaaja Suvi Jolkkonen p. 050 536 4975. Ryhmään voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä, Teams-alustalla videopuheluna.

Ilmoittautuminen p. 013 227 600 tai sähköpostilla marko.luukkainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi tai suvi.jolkkonen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi edelliseen päivään klo 15 mennessä.

” Täällä saa hyviä käytännön vinkkejä avanteen hoitoon liittyvissä asioissa, kun mukana on aina näitä jo pidemmän aikaa avanteen kanssa juttuun tulleita ihmisiä. Puhumattakaan tietty henkisestä tuesta, jota tästä ryhmästä saa. ” Mies 52 v.

 

Varavoimaa ryhmä parantumatonta syöpää sairastaville ja läheisille

Kaipaatko vertaistukea, iloa ja virkistystä sekä mahdollisuutta jakaa sairastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa?

Tule keskustemaan sinulle ajankohtaisista asioista, porukalla voisimme miettiä kuinka tuoda iloa ja virkistystä arkeesi.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen edelliseen päivään klo 15 mennessä palvelusihteeri Marko Luukkainen p 013 227 600 / marko.luukkainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi tai Salla-Maaria Martikainen 050 362 2915 /salla-maaria.martikainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi

Kevät 2023

2.2. klo 13-15 Kevään ensimmäinen kokoontuminen. Tervetuloa uudet ja entiset osallistujat. Kokoonnumme NNKY:n tiloissa , os. Malmikatu 2, 80100 Joensuu.
30.3. klo 13-15
27.4. klo 13-15
25.5. klo 13-15

Kokemusten jakaminen ja muiden kohtaaminen on tärkeää. Tämä toi myös vaihtelua arkeen.”  Nainen 59 v.

 

Ryhmä läheisensä menettäneille

Kun läheisesi on menehtynyt syöpäsairauteen.

Pienryhmän tarkoituksena on auttaa ja tukea menetyksen läpikäymisessä keskustelujen ja toiminnallisten menetelmien sekä vertaistuen avulla. Iltojen teemoina mm. tutustuminen toisiin ryhmäläisiin, muistelu, omat voimavarat, unelmat ja haaveet.

Suljettuun ryhmään mahtuu mukaan 6 osallistujaa. Läheisen menetyksestä tulisi olla vähintään n. 3 kuukautta.

Ilmoittautumiset 15.3. mennessä p. 013 227 600. Lisätietoja ryhmästä Salla-Maaria Martikainen p. 050 362 2915 salla-maaria.martikainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi.

Kevät 2023

Keskiviikko 29.3.  klo 17-19.15
Keskiviikko 12.4. klo 17-19.15
Keskiviikko 26.4. klo 17-19.15
Keskiviikko 10.5. klo 17-19.15
Keskiviikko 31.5. klo 17-19.15

” Suru on jokaisella omanlainen, mutta miten paljon helpottaakaan, kun voi jakaa sen toisen kanssa.” Nainen 64 v.

 

Fuck Cancer -kahvit

Nuorten aikuisten ryhmä toiminta SYLVAN Fuck Cancer -kahvit brändin alla on päättynyt. Kiitos kaikille viime vuosien aikana kahveilla käyneille. Tarjoamme jatkossa yksilötuen rinnalla muunlaista syöpään sairastuneille tarkoitettua ryhmätoimintaa, teemailtoja ja kurssimuotoista tukea. Älä jää yksin <3.

Lisätietoja: minna.kaartinen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi tai +358 50 5151 288 viestillä tai puhelimitse.

Paikallisosastojen alueella toimivat vertaistukiryhmät

Kun kaipaat vertaistukea ja mahdollisuutta jakaa sairastumisen ja syöpähoitojen aikana kokemaasi toisten syöpäsairauden kokeneiden kanssa.

Maakunnan alueella toimii vapaaehtoisten vertaistukiryhmäohjaajien ohjaamia vertaistukiryhmiä. Tällä hetkellä ryhmät toimivat Liperin, Juuan ja Tohmajärven alueella. Pohjois-Karjalassa vallitsevan koronatilanteen vuoksi maakunnan vertaistukiryhmien toiminnassa voi olla muutoksia. Ilmoitamme näistä viipymättä. Lisätietoja toimistoltamme, p 013-227 600.

Lieksan paikallisosasto

Liperin paikallisosasto

Nurmeksen paikallisosasto

Tohmajärven paikallisosasto

Lämpimästi tervetuloa mukaan ryhmien toimintaan!

 

Teemaillat

Olisiko Sinulla mielessäsi joku teema tai aihe, jota toivoisit käsiteltävän teemaillassa?

Haluamme järjestää eri aiheisia teemailtoja vastaamaan syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä tarpeisiin. Teemailloissa voit saada tietoa ja mahdollisuuden kokemusten vaihtoon turvallisessa ja luotettavassa ympäristössä muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Teemailtoja ohjaa sairaanhoitajamme sekä mahdollisesti joku vieraileva asiantuntija.

Iltojen kohderyhmänä voi olla esimerkiksi:

  • nuoret aikuiset syöpään sairastuneet
  • sairastuneiden läheiset
  • lapsiperheet, joissa toinen vanhemmista sairastaa syöpää

Kevään 2022 aikana järjestämme sekä naisille että miehille kohdennetut teemaillat, joiden sisällöstä kerromme tarkemmin tammikuun aikana.

Voit ehdottaa meille teemaillan aihetta p. 013 227 600