Siirry suoraan sisältöön

Periytyvyysneuvonta

Perinnöllisen syövän riskiä voi selvittää perinnöllisyysneuvonnassa. Perinnöllisyysneuvonnan tarkoituksena on selvittää, onko henkilöllä perinnöllinen syöpäalttius eli tavallista suurempi riski sairastua syöpään. Nykyarvioiden mukaan perinnöllinen alttius liittyy vain noin kymmeneen prosenttiin tavallisista syövistä.

Periytyvyysneuvonta on maksutonta ja se on tarkoitettu kaikille. Ajan voi varata syöpään sairastunut tai suvun syöpäalttiutta epäilevä terve henkilö. Syöpäjärjestöissä periytyvyysneuvontaa antavat siihen koulutetut sairaanhoitajat.

Jos syövän perinnöllisyys askarruttaa, ota yhteyttä p. 013 227 600 tai varaa aika verkkoajanvarauksen kautta periytyvyysneuvontakartoitukseen. Sairaanhoitaja keskustelee ensin kanssasi puhelimessa, lähettää Sinulle postitse esitietolomakkeet ja ohjaa niiden täyttämisessä. Varsinainen periytyvyysneuvonta-aika varataan tämän jälkeen. Lue lisää periytyvyysneuvonnasta.

Sukupuu havainnollistaa riskiä

Periytyvyysneuvonnassa sairaanhoitaja selvittää asiakkaalta syöpätapausten määrää suvussa. Olennaisia ovat tiedot neljästä sukupolvesta: itse asiakkaasta, hänen vanhemmistaan ja isovanhemmistaan, asiakkaan omista lapsista sekä sisaruksista, sedistä, enoista ja tädeistä. Tärkeää on myös selvittää, mitä syöpää suvussa on esiintynyt ja minkä ikäisenä sukulaiset ovat syöpään sairastuneet.

Sairaanhoitaja lähettää asiakkaalle, jota syövän perinnöllisyys askarruttaa, postitse esitietolomakkeet ja ohjaa niiden täyttämisessä. Täytetyn esitietolomakkeen ja sukupuun sekä neuvontakeskustelun perusteella asiakkaalle piirretään Syöpäjärjestössä sukupuu, joka havainnollistaa mahdollisen perinnöllisen syövän riskiä.

Täytetyn esitietolomakkeen ja sukupuun perusteella Syöpäjärjestöjen syövän perinnöllisyyteen erikoistunut asiantuntijalääkäri arvioi jatkotutkimusten tarpeen ja antaa tarvittaessa lähetteen yliopistosairaalaan. Varsinaisen syöpäalttiuteen liittyvän perinnöllisyysneuvonnan asiakkaalle antaa perinnöllisyyslääkäri.

Lue lisää syövän perinnöllisyydestä.

Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys ry asiakasrekisteri, tietosuojaseloste

Tietosuojailmoitus periytyvyysneuvonta

Periytyvyysneuvonta – henkilötietojen käsittely