Siirry suoraan sisältöön

Tarkkaile kehoasi

Tunne kehosi. Vain tuntemalla oman kehonsa voi tietää, mikä kehon toiminnassa on normaalia ja mikä poikkeavaa.

 

Tarkkaile rintojasi

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Varhain todetun rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa erittäin hyvät. Rintasyöpä on yleensä varhaisvaiheessa oireeton. Erilaisia tuntemuksia (kirvelyä, painontunnetta, kipua) voi esiintyä. On hyvä tuntea rintansa ja se, miltä ne normaalisti tuntuvat ja näyttävät. Jos itse havaitset tai joku toinen huomaa epätavallisia muutoksia rinnassa, kannattaa varata aika lääkärille omalta terveysasemalta, työterveyshuollosta tai hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle. Toimi näin havaitessasi muutoksia rinnoissasi, vaikka olisit juuri käynyt tai olisit lähi-aikoina menossa seulontaan.

Kyhmy rinnassa on rintasyövän tavallisin oire. On hyvä muistaa, että rinnoissa voi esiintyä monenlaisia hyvänlaatuisia muutoksia kuten kystia, sidekudoskyhmyjä tai rauhaskudoksen epätasaisuutta. Muutokset rinnoissa eivät aina johdu syövästä. Kaikki uudet muutokset rinnoissasi on syytä kuitenkin tutkituttaa.

Muutokset, jotka vaativat jatkotutkimuksia

  • Kyhmy rinnassa tai kainalossa
  • Rinnan muodon muutos
  • Rinnan ihon sisäänvetäytymä
  • Nännin sisäänvetäytymä
  • Nännin erite
  • Rinnan punoitus tai turvotus

Mikäli havaitset huolestuttavan oireen, hakeudu välittömästi lääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksia varten.

Rintasyöpä löytyy usein myös oireettomana seulonnassa tai muusta syystä tehdyssä mammografiassa. Seulontaan osallistuminen kannattaa aina. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä paremmin se on hoidettavissa.

Lisätietoa rintasyövästä.

Mammografiaseulonnat

Jos olet 50-69 vuotias, osallistu mammografiaseulontaan, johon saat kutsun kahden vuoden välein.  Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta. Mikäli kutsussa ehdotettu tutkimusaika ei sovi, voit vaihtaa ajan kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti Terveystalon verkkosivuilla. Samoin, jos havaitset seulontavuotena rinnoissasi jonkin huolestuttavan oireen, voit aikaistaa tutkimusaikaa olemalla yhteydessä Terveystaloon.

Kliiniset mammografiat Pohjois-Karjalassa

Jos et kuulu mammografia seulonnan piiriin voit hakeutua kliinisiin mammografioihin maksamalla tutkimuksen itse. Säteilyturvakeskuksen ohjeen mukaan tutkimukseen tarvitaan kuitenkin lääkärin lähete.

Säteilylaki  (592/1991) 70 §:n 2 momentin nojalla: Kliinisen mammografiatutkimuksen tarve on harkittava aina potilaskohtaisesti, ja tutkimuksesta on oikeutusperiaatteen mukaan oltava potilaalle enemmän hyötyä kuin haittaa. Mammografiatutkimukseen lähettävän lääkärin on harkittava tutkimuksen oikeutus lähetettä laatiessaan. Lisäksi säteilylle altistavasta toimenpiteestä vastuussa olevan lääkärin on osaltaan varmistuttava tutkimuksen oikeutuksesta. Potilaalle tehtävän kliinisen mammografiakuvauksen on perustuttava lääkärin lähetteeseen. Lähetteestä on käytävä selvästi ilmi tutkimusindikaatio ja muut tarpeelliset tiedot, jotta mammografiatutkimus voidaan tehdä optimaalisesti.

  • Pihlajalinna Ite Joensuun Kuvantaminen, Torikatu 33, 80100 Joensuu puh 044 704 9100
  • Terveystalo Joensuun Kuvantaminen, Kauppakatu 21, 80100 Joensuu puh 030 600
  • Karelia Magneetti, Kauppakatu 29, 2.krs, 80100 Joensuu puh 044 7930 099. Voit varata ajan myös ilman lähetettä, jolloin Karelian Magneetin lääkäri arvioi tilanteesi ja tarvittaessa laatii lähetteen.

Lisätietoa rintasyövän seulonnasta.

 

Tarkkaile luomiasi

Säännöllinen luomien tarkkailu ja terveellinen aurinkokäyttäytyminen ovat keinoja, joilla jokainen voi vähentää omaa ihosyöpäriskiään.

Nopeasti kasvavaa, ulkonäöltään muuttuvaa, haavautuvaa tai verta vuotavaa luomea on syytä seurata. Peilin avulla kannattaa tarkkailla paikkoja, joihin et muuten näe. Ihoa kannattaa tarkkailla erityisesti silloin, jos sinulla on herkkä ihotyyppi tai jos sinulla on muita kohonneeseen melanoomariskiin viittaavia ominaisuuksia.

Melanoomalle altistavia tekijöitä ovat:

  • Runsasluomisuus (yli 100 luomea)
  • Ihon palamiset auringossa erityisesti lapsuusiällä, mutta myös myöhemmin
  • Helposti auringossa palava ihotyyppi, pisamat ja punatukkaisuus tai oljenvaaleat hiukset
  • Suvussa melanoomaa
  • Aiemmin sairastettu melanooma
  • Epätyypilliset luomet

Melanooma ei näytä samalta kuin tavallinen luomi: koko, muoto, väri ja rajat eroavat. VARO on yksinkertainen muistisääntö, jonka avulla voi arvioida luomen piirteitä:

V – väri on epätasainen
A – alueen halkaisija on yli 6 mm
R – reuna on epäsäännöllinen
O – luomen osat ovat epäsymmetriset

Jos huomaat luomessa muutoksen tai löydät iholtasi uuden, jollain lailla poikkeavan luomen, mene lääkärin vastaanotolle. Myös punoittavan, kutisevan tai vertavuotavan luomen takia kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Ihosyövän diagnoosi selviää patologin tekemästä kudostutkimuksesta. Varhaisessa vaiheessa todettu ihomelanooma on hoidettavissa leikkauksella, jolloin taudin ennuste on hyvä. Kun ihomelanooma on edennyt pitkälle, se saattaa levitä muihin elimiin.

Tietoa ihosyövistä

Siun Soten terveysasemien sairaanhoitajan kiireettömillä vastaanotoilla tehdään iho- ja luomitarkastuksia. Halutessasi iho- ja luomien tarkastusajan, ota siis yhteyttä omaan terveysasemaasi. Meillä syöpäyhdistyksellä luomitarkastuksia ei enää tehdä.

Syöpäjärjestöt on julkaissut esitteitä, jotka kannustavat terveelliseen aurinko käyttäytymiseen. Esitteet löydät täältä.

Tarkkaile kiveksiäsi

Kivessyöpä on alle 35 vuotiaiden miesten yleisin syöpä. Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980. Uusia tapauksia vuonna 1980 oli 33, kun vuonna 2016 niitä oli jo 163.

Miesten kannattaa tunnustella säännöllisesti molemmat kiveksensä. Jos kivesten rakenteessa tapahtuu muutoksia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. On hyvä muistaa, että kaikki kiveksissä tapahtuvat muutokset eivät ole syöpää, mutta ne on hyvä näyttää lääkärille. Kivessyövän tavallisia ensioireita ovat kiveksessä tuntuva kyhmy, toisen kiveksen suureneminen, kiveksen kiinteyden muuttuminen tai kipu.

Lisätietoa kivesten tarkkailusta löydät täältä

Katsasta kassis-video

 

Syövän yleisoireet

Tunne kehosi. Oman kehon tuntemus auttaa havaitsemaan ajoissa mahdollisia oireita, joiden vuoksi olisi hyvä hakeutua terveydenhuoltoon.

Syöpään liittyvät oireet voivat vaihdella huomattavasti. Useat syövän oireet muistuttavat monen muun sairauden oireita. Monet syövät kehittyvät hitaasti vuosien kuluessa ja oireet yleensä pahenevat ajan kuluessa.

Syövän oireita voivat olla:

  • kyhmy tai haavauma, joka ei parane (myös suussa)
  • luomi, joka muuttaa muotoaan, kokoaan tai väriään
  • ihomuutos tai ihovaurio, jota ei aiemmin ole ollut ja joka kasvaa
  • verinen oksennus, verinen uloste tai virtsa, verinen yskä
  • pitkään jatkuva yskä
  • pitkään kestänyt käheä kurkku
  • väsymys
  • ulostamisessa tai virtsaamisessa tapahtuvat muutokset
  • selittämätön laihtuminen
  • kipu
  • keltaisuus

Aina yllä kuvatut oireet eivät ole merkki syövästä. Jos sinulla on huolestuttavia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon.

Syövän yleisoireet