Siirry suoraan sisältöön

Rintojen omatarkkailu

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Varhain todetun rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa erittäin hyvät. Opastamme naisia rintojen omatoimiseen tutkimiseen. Rintasyöpä on yleensä varhaisvaiheessa oireeton. Erilaisia tuntemuksia (kirvelyä, painontunnetta, kipua) voi esiintyä. Naisten kannattaa tutustua omiin rintoihinsa ja opetella tarkkailemaan niitä säännöllisesti.

Ohjausta rintojen omatoimiseen tarkkailuun

Voit varata ajan sairaanhoitajaltamme, joka opastaa sinua rintojen omatarkkailuun. Sairaanhoitaja käy asiakkaan kanssa läpi rintojen terveyteen liittyvät taustatiedot, mahdolliset rintasyövälle altistavat tekijät, aiemmat mammografiat ja mahdolliset löydökset. Ohjauskäynnit ovat maksuttomia. Ajan voi varata puh. 013 227 600.

Ohjeita rintojen omatarkkailuun

Rintojen omatarkkailu tarkoittaa rintojen tarkastelua ja tunnustelemista itse. Rintoja on erinäköisiä ja erikokoisia, harvemmin ne ovat täysin symmetriset. Kuukautiskierron eri vaiheissa rinnat voivat tuntua erilaisilta. Rintojen tarkastelu ja tunnustelu on suositeltavaa kuukautisvuodon loputtua ennen ovulaatiota. Kuukautisten puuttuessa säännöllisesti kerran kuukaudessa.

Rintojen omatarkkailu sisältää kaksi eri vaihetta: katselu ja tunnustelu

1. Katsele rintojen kokoa, muotoa, ihon väriä, nännien väriä ja muotoa. Asetu ylävartalo paljaana peilin eteen. Katsele rintoja siten, että pidät kädet ensin ylhäällä ja sitten alhaalla. Tarkista, miltä rinnat näyttävät edestä, alta ja sivuilta. Kokeile tuleeko nännistä eritettä, kun puristat sitä.

 

2. Tunnustele. Rintarauhasen tunnustelu onnistuu parhaiten selinmakuulla, mutta sen voi tehdä myös seisaallaan suihkussa, jolloin iho on liukas saippuasta. Painele koko rinta kehämäisesti sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Tutki myös kainalot.

Tutki kumpikin rinta kolmessa asennossa käsi ylhäällä, käsi suorana sivulla ja alhaalla vartalonmyötäisesti.

 

Muutokset, jotka vaativat jatkotutkimuksia

  • Kyhmy rinnassa tai kainalossa
  • Rinnan muodon muutos
  • Rinnan ihon sisäänvetäytymä
  • Nännin sisäänvetäytymä
  • Nännin erite
  • Rinnan punoitus tai turvotus

Mikäli havaitset huolestuttavan oireen, hakeudu välittömästi lääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksia varten.

Tietoa rintojen omatarkkailusta ja rintasyövästä.

Mammografiaseulonnat

Muistathan, että rintojen omatarkkailu ei korvaa rintasyövän seulontaa. Kunnat järjestävät Suomessa rintasyövän seulontaa. Jos olet 50-69 vuotias, osallistu mammografiaseulontaan, johon saat kutsun kahden vuoden välein.  Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta. Mikäli kutsussa ehdotettu tutkimusaika ei sovi, voit vaihtaa ajan kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti. Seulontavuosi alkaa 1.2.2020 ja päättyy 31.1.2021.

Kliiniset mammografiat (ei seulonta) Pohjois-Karjalassa

Itsemaksava asiakas voi hakeutua kliinisiin mammografioihin.

Säteilyturvakeskuksen ohjeen mukaan tarvitaan kuitenkin lääkärin lähete.Säteilylaki  (592/1991) 70 §:n 2 momentin nojalla: Kliinisen mammografiatutkimuksen tarve on harkittava aina potilaskohtaisesti, ja tutkimuksesta on oikeutusperiaatteen mukaan oltava potilaalle enemmän hyötyä kuin haittaa. Mammografiatutkimukseen lähettävän lääkärin on harkittava tutkimuksen oikeutus lähetettä laatiessaan. Lisäksi säteilylle altistavasta toimenpiteestä vastuussa olevan lääkärin on osaltaan varmistuttava tutkimuksen oikeutuksesta. Potilaalle tehtävän kliinisen mammografiakuvauksen on perustuttava lääkärin lähetteeseen. Lähetteestä on käytävä selvästi ilmi tutkimusindikaatio ja muut tarpeelliset tiedot, jotta mammografiatutkimus voidaan tehdä optimaalisesti.

  • Pihlajalinna Ite Joensuun Kuvantaminen, Torikatu 33, 80100 Joensuu puh 044 704 9100
  • Terveystalo Joensuun Kuvantaminen, Kauppakatu 21, 80100 Joensuu puh 030 600
  • Karelia Magneetti, Kauppakatu 29, 2.krs, 80100 Joensuu puh 044 7930 099. Voit varata ajan myös ilman lähetettä, jolloin Karelian Magneetin lääkäri arvioi tilanteesi ja tarvittaessa laatii lähetteen.

Osallistu seulontoihin