Siirry suoraan sisältöön

Tervetuloa kevät ja aurinko!

Marjo Pylkäs

Marjo Pylkäs

Se tunne, kun aurinko lämmittää taas kasvoja pitkän talven jälkeen: onkohan mitään ihanampaa! Tekee mieli lähteä liikkeelle, ulkoilla oikein urakalla. Nauttia siitä, että lumet sulavat ja maa alkaa tuoksua mullalta. Ihminen herää luonnon mukana uuteen kevääseen.

Näin korona-aikana, kun kaikki on ollut enemmän tai vähemmän rajoitettua, ihmiset ovat löytäneet liikunnan ilon ja ulkoilevatkin nyt enemmän kuin koskaan. Moni on löytänyt lähiluonnon polut ja tutustunut maakunnan upeisiin retkikohteisiin. Omilla pihoilla varmasti rakentuu tulevana kesänä monet terassit ja ulkotöitä tehdään muutenkin ahkerasti, kun sinne ulkomaan reissulle ei vielä tänäkään kesänä uskalla lähteä. Aina löytyy joka tapauksessa keino nauttia kesästä ja lämmöstä, se on varmaa!

Aurinko, tuo ihanuus, antaa meille valoa ja virtaa. Mutta sillä on myös käänteinen puolensa. Suomalaisille tavallinen vaalea ihotyyppi vaatii suojaa, jotta se ei pala. Iho muistaa koko elämänaikaisen UV-altistuksen määrän sekä palamiset ja voi näin olla riskinä ihosyövän synnylle myöhemmin. Juuri siksi erityisesti lasten herkkä iho on tärkeää suojata auringolta.

Auringolta suojautumisessa pätee ns. ”kolmen V:n sääntö”: Varjo, Vaatetus ja Voide.

Varjo: Varjossa oleskelu on se yksinkertaisin keino suojautua auringon säteilyn aiheuttamilta haitoilta. Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11-15, joten varjoon vetäytyminen on tarpeen erityisesti keskipäivän auringon aikaan. Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä enemmän UV-säteilyä maahan tulee. Helppo tapa tarkistaa säteilyn voimakkuus on tarkkailla omaa varjoaan: mitä lyhyempi oma varjo on, sitä haitallisempaa auringon paahde on. Pilvinenkään sää ei suojaa UV-säteilyltä, sillä jopa 90 prosenttia säteilystä voi läpäistä ohuen pilven.

Vaatetus: Kesällä on kiva suojautua kevyillä, väljillä vaatteilla. On hyvä, jos hihat ulottuvat kyynärpäihin ja shortsit tai hame polviin. Tummat ja värikkäät kankaat suojaavat auringolta vaaleita vaatteita paremmin. Ohut, vaalea vaate vastaa vain suojakerrointa 4 tai 5. Lierihatun käyttö suojaa hyvin kasvoja, niskaa ja korvia. Laadukkaat aurinkolasit kruunaavat kokonaisuuden ja säästävät samalla silmät haitalliselta UV-säteilyltä.

Voide: Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan aurinkorasvan suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Jos voidetta ei laita riittävästi, voiteen teho voi heikentyä jopa puoleen. Siksi on parempi valita korkeampi suojakerroin. Aurinkovoide levitetään puolisen tuntia ennen ulos menoa ja sitä lisätään taas puolen tunnin päästä. Lisärasvausta tarvitaan aina uinnin, pyyhkeellä kuivaamisen tai hikoilun jälkeen. Myös ruskettunut iho tarvitsee suojavoidetta, sillä rusketus ei suojaa ihoa palamiselta. Tummakin rusketus vastaa korkeintaan suojakerrointa 4.

Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos suojaudumme auringolta oikein. Pitämällä nämä kolme V:tä mukana kevään ja kesän harrastuksissa, olemme hyvin suojassa ja saamme nauttia täysillä tästä ihanasta valosta. Paista vain aurinko, olemme valmiina!

Lisätietoa: https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/aurinko/